Ajankohtaista
  Olet tässä: Etusivu


Pappilantie 4, 86810 Pyhäjärvi  puh 050 4699915
s-posti:
pauliaukusti@gmail.com

Nettikauppa
ateljepauliaukusti.elisakotisivut.fi


  
 "Talviset horisontit"  akvarelli kankaalle 100x100

  
 "Yksinäinen" akvarelli kankaalle 90x120                                 
 "Kivien kevät" akvarelli kankaalle 90x120


  
"Keväiset rantakivet"  akvarelli kankaalle 100x100


  
" Ränsistyneet" akvarelli kankaalle 100x100                          


"Karhi", Pauliaukusti Haapasen syntymäkoti, Töysän Niemenkylässä.


"Art Aukustin näyttely- ja työtila"

Nettikauppa
ateljepauliaukusti.elisakotisivut.fi

Rakkaudentunnustus
Tänä vuonna tulee kuluneeksi jo 51 vuotta ensimmäisestä näyttelystäni.Taiteen tekemisen aloitin jo lapsena. Vanhalla äitimuorillani oli tapana sanoa minusta, että aina se on sutannut jotakin.  Opiskeluaikana kaiken piti olla jotain aivan erikoista. Jostakin oli kuitenkin aloitettava. Valmistin kineettisiä maalauksia ja jopa sähkömoottorin varustettuja teoksia, joita ihmeteltiin, niille hymyiltiin, naurettiin. Elämä oli edessä. Haaveita, unelmia, intoa, kokeilunhalua ja yritystä riitti. Sieltä elämänmittaiset eväät. Näyttelyitä on vuosikymmenten aikana kertynyt useita satoja omassa maassamme ja aina Timrån, Overhallan, Torreviejan, Kiirunan, Latvian kautta Lake Worthiin ja Washingtoniin asti.

          
"Maailma muuttaa"

Monien murrosvuosien ja elämän palapelin hajoamisen jälkeen minulla oli varaa vain lyijykynään, palaan paperia ja kouluajoilta tutuksi tulleisiin vesivärinappeihin. Pyörittelin niitä käsissäni. Inhosin niitä aluksi syvästi. Alkoi tutustuminen vaikeaan, mutta kiehtovaan ja viehättävään tekniikkaan.


"Kivikko" 60x80

Työskentelin usein ja paljon. Se oli tutustumista värien ja veden ihmeitä aikaan saavaan maailmaan. Olin löytämässä monien eri työtapojen jälkeen oman tapani tuottaa kuvia. Akvarellit sieppasivat koko miehen. Pohjimmiltani olen piirtäjä: vahvan viivan käyttäjä. Tätä graafista ilmaisua aloin yhdistää vesivärien kanssa. Lähdin matkaan Luojan luomaan luontoon ja suomalaiseen maalaismaisemaan. 

   
  "Kauppias" (Tilaustyö)
  "Isä- Reino Aukusti"

Pohjanmaa on kotiseutuani- hengitän sen avaraa maisemaa. Kunnioitan vanhoja hyljättyjä pihapiirejä. Takapihojen kiehtovat kohteet vievät menneille vuosikymmenille, vuosisadoille: ihmisten tekemisiin, elinoloihin ja elämäntyyleihin. Autiotalot kertovat ja puhuvat paljon jo olleesta. Anteeksipyydellen liikun niitten ympärillä. Joskus uskaltaudun lähelle katselemaan sitä kaikkea, mitä on jäänyt jäljelle menneestä. Ei kuulu elämän ääntä: työmies on työnsä tehnyt, emäntä lypsynsä lypsänyt, lapset leikkinsä leikkineet. Naapuritalokin on tyhjä. Koko kylä on autio. Hiljaisuus koskettaa syvältä.

 
"Rauha maassa" 70x100
"Ojanperän takapihalta" 60x80

Taiteilija- imagoon kuuluu osaaminen ja menestyminen. Pohjalaisena se ei ole vierasta eikä vaikeaa. On opetettu olemaan aito ja rehellinen. Siksi jokainen päivä on koulua- eilinen ja huominen. Osaan nauttia hetkistä. Kiitos tästä päiväisestä kuuluu niin Luojalle, kuin ympärilläni oleville, lämminhenkisille kanssamatkaajilleni.


"Kirkas kesäpäivä" 60x80

Olen talvi- ihminen. Minulle talvi on enemmän kuin kesä. Löydän talvesta enemmän värejä kuin kesästä. Tallennan minulle niin läheistä maalaisympäristöä välillä kaukaa ja välillä hyvinkin läheltä. Olen löytänyt rannikkokaupunkien kiehtovat vanhat puutalomiljööt. Kesällä viihdyn kukkaniityillä ja rantakivillä. Tänään olen juurillani, kotona Pohjalaisessa maisemassa, pellon laidalla.


"Talvimaa" 70x100

Nettikauppa
ateljepauliaukusti.elisakotisivut.fi

Suomi ja suomalaiset ovat tulleet tutummaksi. Satojen näyttelymatkojen aikana eri puolelle maata olen saanut tutustua monenlaisiin näyttelypaikkoihin kuin myös mitä kummallisimpiin taiteen tuottajiin ja heidän vielä kummallisimpiin mielipiteisiinsä ja ajatuksiinsa.

Minulle taiteen tekeminen on elämäntapa- elämäni. Toisaalta vain työtä. En löydä siitä mitään mystistä. Suhteeni akvarellien tekemiseen on rakkaussuhde. Otan sen tosissani. Haluan syvemmälle sen todelliseen oppimiseen. Minulle se on ollut tahdon asia: Tahdon elää tämän mielenkiintoisen ja vaikean tekniikan kanssa. Tahdon taltuttaa veden ja värin. Joskus vielä maalaan sen elämäni akvarellin, joka sisällä sielussani odottaa paperille pääsyä. - Pauliaukusti 70v.Ensimmäisen näyttelyn Haapanen
 piti yhdessä, silloisen opiskelukaverin, Tauno Tauriaisen kanssa, Alavudella vuonna 1966. Se oli öljyvärimaalausten harjoittelemisen kulta- aikaa. Sitten monet eri tekniikat ovat tulleet Pauliaukustille tutuksi vuosikymmenten aikana. Hän on mm. veistellyt, tehnyt grafiikkaa, serigrafioita ja sekatekniikkaa.


Ensimmäinen näyttelyni yhdessä Tauno Tauriaisen kanssa, Alavus 1996

Haapanen rakennutti
oman taidekotinsa  sen aikaisen Taidekoti Hunningon tontille vuonna 1989, edesmenneen ystävänsä, taiteilija Matti Korhosen myötävaikutuksella. Mieleenpainuvat ja rikkaat vuosikymmenet he pitivät yhdessä näyttelyitä sekä Hunnigolla ja aina maan äärillä asti, jopa jenkeissä asti. Se oli taidekaupan kulta- aikaa.


"Art Aukusti kesäaikaan"

Sana nimeltä "Lama"
pani perhe Haapasen luopumaan silloisesta Taidekodistaan. Muuttui elämä, muuttui ajatukset, muuttui paikkakunta. Taiteilijaperhe asui kolmetoista raikasta ja antoisaa vuotta kaiken kurimuksen jälkeen Seinäjoella, Pohjanmaalla, lähellä taiteilijan synnyinseutua, Töysää. Lakeuden avaruus auttoi taiteen taipaleella hurjasti eteenpäin. Haapanen löysi taas itsensä. Löysi sen äitinsä pikkupojan, ja sen energian, jonka avulla jaksaa taas sutata.


"Art Aukusti Talviaikaan"

Elämä on arvaamatonta. Vuonna 2014, Haapaset saivat ostaa entisen kotinsa, silloisen Ylätalo Hunningon, Pyhäjärvellä takaisin ja siitä alkoi uusi tarina, Patuvaarin akvarellipajan tarina. Se sai nimeksi Art Aukusti. Se tarina on raikasta elämää. Se on tapa elää. Se on tapa nauttia. "Nyt, jos koskaan, minussa asuu onnellinen mies", sanoo Haapanen.


"Art Aukusti pakkasaikaan"

Taidekoti Art Aukustin näyttely on nyt ollut avoinna kohta neljättä vuotta. Näyttelyssä monille tutuksi tulleita ja jopa tavanomaisia, ennenkin nähtyjä teoksia, mutta tietysti myös paljon uusia maalauksia. Esillä on aina noin parisataa eri vuodenajoista maalattua akvarellimaalausta, aiheina maalaismaisemia, meren ja järven aaltojen huuhtomia rantakivikoita ja sammaltuneita kalliorantoja, ränsistyneitä pihapiirejä ja viimeisillään seisovia latoja. On akvarelleja nostalgisista rannikkokaupungeista, mm. Porvoosta, Raumalta ja Helsingin Eirasta. Taidekodista löytyy myös monia erikokoisia, raikkaita ja värikkäitä kukka- akvarelleja. Lasten lahjoista ostetuimmat ovat Nalle- ja Nukkevedokset.

Nettikauppa
ateljepauliaukusti.elisakotisivut.fi

"Näyttely- ja työtila"

Akvarellit ovat olleet lähellä Pauliaukustin sydäntä jo nelisenkymmentä vuotta. Sydämessä ne pysyvätkin. Hän kertoo rakastavansa akvarellia. Se on hänen intohimonsa. Akvarellitekniikka on vaikea, sattumanvarainen, mielenkiintoinen ja eritoten haastava tekniikka. Haapanen toivoo vielä joskus taltuttavansa veden ja värin.

 
"Ojanlerän etupiha" 60x80
"Hiekkatie" 60x80


"Valaistu silta" 60x80

 
"Latovanhus" 70x100
"Aitiotalo mäellä" 70x100

Voit teettää Pauliaukustilla myös persoonallisen akvarellin tilaustyönä tutusta pihapiiristä tai lapsuuden nostalgisesta maisemasta, jopa vanhasta ja pienestä rosoreunaiseta mustavalkokuvasta.  Haapanen pyrkii täyttämään tällaisenkin toiveesi.

 
"Maalaistalon piharaitti" 60x80
"Sikalan porstua" 60x80

Akvarellisti Haapanen maalaa 
myös muotokuvia vaikkapa vanhasta kouluaikaisesta valokuvasta tai jostakin muistorikkaasta tilannekuvasta. Se on oiva lahja vuosia täyttävälle, nuorelle tai kypsään ikään ehtineelle. Tässä muutama esimerkki. 

Nettikauppa
ateljepauliaukusti.elisakotisivut.fi


Maalaan tilauksesta lasten muotokuvia, koko 40x50, hinta 250e 

 
"Kasakkalaulaja" 60x80
"Hiljentynyt ajattelija" 60x80´(Tilaustyö)

   
"Vanha viiksiniekka" (Tilaustyö)
"Herramies" (Tilaustyö)


"Öki" (Tilaustyö)


"Herkun pureksija" (Tilaustyö)

Kukka- akvarellit ovat yksi suuri osa Haapasen tuotantoa. Värikkäät, ilmavat ja kevyet, vaikka taiteilijan käsi on aika iso ja raskas. Niittykukkia, kukka- asetelmia, hetken häivähdyksiä. Osa aivan kuin aamutuulessa tanssivia ja ilosta hyppelehtiviä.

 
 "Vauhdikas niitty" 60x80

 
"Purppurakukat" 70x70

  
 "Niittykukat" 60x80

Nettikauppa
ateljepauliaukusti.elisakotisivut.fi

Romahtamaisillaan olevat ladot kiehtovat Pauliaukustia. Hän on tallentanut paperille latovanhuksia, jotka muistuttavat kubistisia sommitelmia. Ehkä ajat sitten hylätyt ladot on jätetty pilkkomatta saunapuiksi odottamaan taiteilijan ikuistamista. Haapasen latoröttelöillä on sielu. Ajan rikki ampumina ne muistuttavat menneistä hikisen työn ja ehkä kiihkonkin hetkistä. Nyt niiden ahavoituneilla laudoilla lepuuttelee enää harmaa naakkapari.

 
"Latovanhus lakeudella" 100x100

Jykevät rantojen ja saarten kivikot ovat Haapasen mielimaisemia. Niissä tulee esiin Haapasen kyky yhdistää piirrostekniikka ja väri sulavasti toisiinsa.
Useat kivikkorannat ovat Pyhäjärven saarista maalattuja.


"Rantakivet" 50x60

Uutuutena ovat isokokoiset akvarellit, jotka on maalattu kankaalle. Aiheena ovat ränsistyneet latovanhukset, kevään rantakivet ja pohjalaiset nauhamaisemat. Kaikissa näissä on pyritty pelkistämään kaikki se, mikä näkyy keväisessä luonnossa. Värisävyt ovat todella niukkoja, mutta siinä piileekin juuri se taitava ote, joka taiteilijalla on.
 


"Lapuan latovanhus" 100x100

Haapanen on impulsiivinen tekijä, joka elää syvästi kuvaamansa kohteen. Maailmalla matkaillut taiteilija tulkitsee ja riimittelee vieraan maiseman oman palettinsa kautta. Italian Spellossa oli vihreää ja utuista. Kaupungin katot muodostavat jännittäväksi mosaiikiksi. Kukkulat lomittuvat yhteen sinisen taivaan kanssa jännittäviksi kuvioitten leikiksi.

   
    
   "Taiteilija Italian Spellossa"

  
   "Taiteilija Italian Spellossa"

  
  "Spellossa maalattuja akvarelleja. (Märkää märälle- tekniikka)"

Prahan kujilla käveli tarkkasilmäinen huomioitsija tallentamassa keskieurooppalaista rakennushistoriaa ja tunnelmaa. Vanhojen kivitalojen rivistö pehmennettiin suurilla puilla ja kadun pinnan leikkisillä kuvioilla. Näissä maalauksissa taiteilijaa on kiehtonut juuri se suunnaton erilaisuus, mitä hän maalaa kotosuomessa.

 

 
"Taiteilija Prahassa"

Nettikauppa
ateljepauliaukusti.elisakotisivut.fi

Nuoruusiässä, opiskelukaupunkini Rauma, antoi ensisysäyksen nähdä maailmaa laajemmin. Sain kokea merenrannalla olevan puukaupungin henkeä ja sen tiheään rakennettua erikoislaatuisuutta. Satakuntalaisen, Selkämeren itärannalla sijaitsevassa kaupungin vanhalla raitilla, piirustin ensimmäiset viivani paperille Vanhan Rauman koristeellisista ikkunalaudoituksista. Seuraavaksi oli vuorossa torin laidassa oleva Raatihuone ja sitä vastapäätä näkyvä Pyhän Ristin kirkko. Pian ikuistin myös Kitugrännin ja muita pikkukatujen reunoilla toinen toisiaan lähellä olevia taloja, joiden seinälaudoitusten värit sointuvat toisiinsa kuin väripalettini kirjo.


  "Vanhan Rauman katuja"

Historia jättää jälkensä.
Raumalaiset porvarit määrättiin muuttamaan ja asuttamaan Helsinkiä. Kustaa Vaasan vastaperustetun kaupungin kaduilla alkoi kuulua: "Kyll Raum o ain Raum!" Haapasen mielenkiinto 70- luvulla  siirtyi Rauman torilta ja kivikaduilta kohti Helsingin Eiraa, tuota viehättävää ja pientä harvinaislaatuista kaupunginosaa. Taiteilija toteaa: "Eiran arkkitehtonisesti rikkaassa puutarhamaisessa "pikkukaupungissa" on riittänyt ihasteltavaa kerrasta toiseen. Monet se koristeelliset rautaportit, katunäkymät ja korttelit ovat värittyneet akvarelleihini useiden Eirassa käyntien seurauksena. Eiran kukkula on paikka, jonne palaan aina uudelleen ja uudelleen kiertämään ja ihmettelemään sen aistillista hohdokkuutta."

   
"Helsingin Eiraa" 60x80

 
"Helsingin Eiraa" 60x80


"Vanha Teatterikorkeakoulu Eirasta" 60x80

Helsingistä itään on Porvoo. Siellä olen, monilla matkoillani, ihastellut taas aivan omanlaatuista vanhan kaupungin rakennuskulttuuria ja kokenut samalla palan sen menneisyyttä. Ranta- aitat, Raatihuone ja mäellä seisova vanha kirkko, mukulakivikadut pikku putiikkeineen ovat inspiroineet tekemään monet akvarellit.Vanhan puukaupungin talomaalari peittää pinnan maalaamalla, mutta minä avaan sen maalaamalla.


"Porvooon puutaloja"

 
"Porvoon puutaloja"

Nettikauppa
ateljepauliaukusti.elisakotisivut.fi

Opiskeluajan vuosikymmenellä Haapanen kertoo kehitellensä mielessäni tasot, reliefit, jotka koostuvat tuhansista ruuveista. Ne konkretisoituivat lopulta lähes 50:n vuoden jälkeen teoksiksi, jotka saivat nimen "Variabla levels".


Tämä yli 2000 ruuvia käsittävä teos "Variable levels" on Ylivieskan kulttuuritalo AKUSTIIKAN seinällä.


"Akustiikka, Ylivieska"


"Pohjalaisen Taiteilijaliiton 65- vuotis-
Juhlanäyttely Vaasan Taidehalli 2008"

 
  "Näyttely- ja työtila"

  "
Näyttely- ja työtila"

Nettikauppa
ateljepauliaukusti.elisakotisivut.fi


  "Taidekodin pihalta"

Pohjalaisen maiseman kuvaajana Pauliaukusti ei huokaile loputtomiin jatkuvien lakeuden peltolohkojen perään. Kotoinen sielunmaisema on töysäläinen talven järvenselkä Suomenselän vieriltä. Tilaa ja avaruutta riittää, mutta näkymällä on reunat.


"Pilvien kertomaa" 50x60

 
"Sateet lahetä" 50x70

Pensselit ovat purkissa, vesi astiassa ummehtunutta ja väripaletti on kuivunut käppyrälle työpöydälläni. Katselen valkoista akvarellipaperikasaa pöytäni sivustalla. Pyörittelen sitä käsissäni ja puhallan sen päälle laskeutunutta pölyä pois. Koko tavarakirjo edessäni tuntuu vieraalta. Kauan on siitä, kun niihin tosimielellä tartuin. Usein ne värittivät kuluvan ajan elämänväristä intoa. Ne antoivat paljon.

Pölyntyneessä väripaletissani on paljon harmaantummaa ja likaisenkylmää. Ne muistuttavat menneistä kärsimysviikoista. Pelkoa, surua, ja murhetta. Kipua ja toivottomuutta. Itkua ja tuskaa. Kaikkia yllin kyllin. Aika aikaa kutakin, ajattelen. Tiedän, että olen viimeiset vetoni siveltimellä vetänyt. Olen täysin uupunut ja väsynyt ajattelemaankin taulujen tekemistä. Ei ole vahvuutta eikä innostusta. Ei kiinnosta. Ei kiinnosta pätkääkään.

Tyttäreni Kaisa pyörii ympärilläni ja ilostuu, kun olen työpöytäni ääressä. - Isä, maalaa minulle jotakin - En minä jaksa. - Maalaisit nyt - En minä jaksa, enkä edes välitä. Illalla Kaisa käy mummolassa ja kantaa muovipussissa jotakin. Kävelee suoraan toipilassänkyni viereen, hymyilee ja nostaa kassista äitinsä vanhan nallen viereeni. Hellyttävästi katsoo ruskeilla silmillään minua ja pyytää: - Isä, yksi nalle!

Nyt mennään jo sen rajan yli, jota en voi voipuneenakaan vastustaa. Nousen hoippuen ja astelen kipeää vatsanahkaani pidellen kohti työpöytääni. Kun otan tukevan asennon, kastan ison, tuuhean pensselini puhtaankirkkaaseen veteen, otan värinapista tummanruskeaa ja pyöräytän nallen nenän valkoiselle puhtaalle paperille, on kaikki selvää tästä eteenpäin. Ensimmäinen nalle hahmottuu paperille. Se syntyy kuin synnyttämisen riemusta. Olemme yhtä iloisia, tytär ja isä. En heti arvannut, mikä tarkoitus tyttärelläni oli. Nyt näen sen hänen kasvoiltaan. Ne loistavat tyytyväisyyttä ja riemua. Hänen suunnitelmansa alusta alkaen oli ollut vain se, että minä saisin maalaamisesta tarvitsemaani uutta elämäniloa ja elämänsykettä. Sitkeänä tyttönä hän jaksoi päivästä toiseen sitä pyytää ja pyytää. Tärkeintä on se, että hän onnistui. Ovela ja rakkaudellinen pehmitystekniikka.

Näin alkaa maalaamiseni uudestaan. Nalletauluja syntyy samaan tahtiin heti pari tusinaa. Ne täyttävät kohta kotimme kokonaan. Nalleja on lattialla, pöydillä ja tuolilla, pitkin mattoja ja sänkyjä. Kotimme on kuin synnytyssalin lastenhuone. Näin alkoi kohdallani nalleherätys.


"Nalle- ja nukkevedoksia" 50x60

Nettikauppa
ateljepauliaukusti.elisakotisivut.fi

Isokokoiset, mustavalkoiset akryylimaalaukset ja saivat alkusysäyksensä jo 60- luvunloppupuolella. Haapanen nimittää niitä Retroiksi, joihin sisältyy kineettistä ilmaisua. Samaan isokokoiseen sarjaan kuuluvat myös värikkäät saman aikakauden toisinnot.


"Retrojen viimeistelyä"


Retro
"Punainen viiva" 90x90

Haapanen on aina mieltynyt talvimaisemaan ja varsinkin sen kevään tuloon, mikä aloittaa aina tullessaan aivan jotakin uutta. "Talvimaisemassa on paljon enemmän värejä kuin kesässä" tuumaa Haapanen. "Kesähän on pääasiassa aina sinistä ja vihreää", hän lisää.

"Aitiotalo" 60x80

  
"Hylätty" 60x80"
"Maalaistalo" 60x80

  
"Pikkuakvarelleja"
"Sumulumi" 50x60


"Kotiseutu" 60x80
  
Akvarellien maalaaminen ravitsee, antaa iloa, tyydytystä, mielenvireyttä ja sisältöä arkeeni. Sen hetkellinen ja nopea tekniikka on kuin tehty persoonalleni ja elämäntyylilleni. Se on osa minusta. Onnistumiset kuuluvat yhtälailla elämääni kuin epäonnistumisetkin. Vesivärien kanssa tämä on totta. Olen onnellinen, koska minua on siunattu rikkaalla elämällä. Olen matkalla. Siveltimeni ei ole vielä hiljentynyt.

 
    Elämä ja matka lapsissa ja lastenlapsissa jatkuu...

Nettikauppa
ateljepauliaukusti.elisakotisivut.fi


 
 
powered by WolfUpper CMS v2.0 | Login